The Dynamics of Quantum Correlations of Two Qubits in a Common Environment - Bratus, Ekaterina; Pastur, Leonid (Журнал математичної фізики, аналізу, геометрії, 2020)
Ми розглядаємо модель квантової системи двох кубітів занурених у спільне середовище,припускаючи, що частини гамільтоніана моделі, що відповідають середовищу, описуються ермітовими випадковими матрицями розміру $N$. Ми знаходимо приведену матрицю щільності двох кубітів у границі нескінченного $N$. Ми далі використовуємо аналог асимптотичного режиму Боголюбова-ван Хова теорії відкритих систем та статистичної механіки. Цей режим не приводить до Марковської динаміки приведеної матриці щільності нашої моделі і дозволяє провести детальний аналітичний і чисельний аналіз еволюції кількісних показників квантових кореляцій, перш за все квантової заплутанності. Ми знаходимо декілька нових форм динаміки кубітів, порівняно з тими, що мають місце у випадку незалежних середовищ, розглянутих в нашій роботі [8]. Ці форми демонструють важливу роль спільного середовища у посиленні та диверсифікації квантових кореляцій обумовлених непрямою (через середовище) взаємодією між кубітами. Наші результати, частково відомі, а частково нові, можна розглядати як демонстрацію універсальності деяких властивостей декогерентної еволюції кубітів, що були знайдені в різних точних та наближених версіях моделі двох кубітів з макроскопічним бозонним середовищем. Mathematics Subject Classification: 16B52, 60K37, 82C31