On the Law of Addition of Random Matrices: Covariance of Traces of Resolvent for Random Summands - Vasilchuk, V. (Журнал математичної фізики, аналізу, геометрії, 2010)
Розглядається ансамбль n× n випадкових матриць H_n=A_n+U_n^† B_nU_n, де A_n та B_n – випадкові, ермітові (дійсні симетричні) матриці, що мають граничні нормовані рахуючі міри власних значень, та U_n – унітарні (ортогональні), рівномірно розподілені на U(n) (O(n)). Знайдено головний член асимптотичного розвинення коваріації слідів резольвенти H_n та доведено центральну граничну теорему для лінійних статистик власних значень H_n при n→∞. Mathematics Subject Classification: 15A52, 60F05, 60G50.